Historisch paard Doornenbal en de Rooij

Historisch Doornenbal en de Rooij

Historisch Doornenbal en de Rooij

Historisch Doornenbal en de Rooij

De historie van Doornenbal en de Rooij

Op 16-jarige leeftijd werkte P. Doornenbal als knecht bij Bertus de Rooij, de smid in Nieuwersluis.
Zijn weekloon was twee gulden vijftig.

Na de ambachtschool in Utrecht en diverse cursussen start hij in 1958 samen met zijn toenmalige vrouw (in 1987 overleden) de smederij gevestigd op Rijksstraatweg 15 te Nieuwersluis.

Omstreeks 1955 begon de mechanisatie in het boerenbedrijf: er kwamen trekkers, melkwagens, melkmachines enz. De meeste boerenbedrijven in de omgeving van Nieuwersluis beschikten over 20 tot 40 koeien. Er werden melkwagens gebouwd en onderhoud gepleegd aan de melkmachines. Het bedrijf groeide.

In 1963 verhuisde het bedrijf naar Rijksstraatweg 39 te Nieuwersluis. De ruimte was daar veel groter en de werkzaamheden waren voornamelijk verkoop en reparatie van Deutz-Fahr trekkers en landbouwmachines en constructiewerk.

Na aankoop van omliggende grond werd het bedrijf in de loop der jaren uitgebreid met een grote showroom en extra buitenterrein. In 1995 nam de heer P. Doornenbal het Honda-dealerschap over van het bedrijf Roeleveld uit Breukelen. De tuin- en parkbranche werd hiermee binnen het bedrijf gehaald.

Per 1 mei 1996 is de heer P. Doornenbal in firma gegaan met schoonzoon Jan de Rooij en dochter Alice de Rooij-Doornenbal.

In 2008 bestond het bedrijf 50 jaar. Met een druk bezochte receptie werd afscheid genomen van de heer P. Doornenbal. Jan en Alice de Rooij zetten het bedrijf met 5 medewerkers voort.

Het bedrijf bestaat uit de grote werkplaats, deze is voor reparatie aan trekkers, landbouwwerktuigen en constructiewerk. De kleine werkplaats, deze is voor reparatie aan tuin- en parkmachines. Een ruime showroom, magazijn en 2 servicewagens.

Vanaf 2000 is Doornenbal & de Rooij een gecertificeerd COM-VCA-keuringsbedrijf. Per 1 januari 2016 zijn COM-keur en VEBIT samengegaan en gaan zij verder onder de naam VA-keur.